Kremlinul, anunț despre încetarea războiului în Ucraina. Cum a reacționat Putin la armistițiul propus de aliații săi

de: Cătălina Burghelea
31 03. 2023

Rusia exclude stoparea ofensivei sale împotriva Ucrainei, în ciuda apelului la armistiţiu venit din partea preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, principalul său aliat. O solicitare similară a venit, vineri, și din partea Ungariei. „Deşi poate părea extrem de exagerat când unii liderii europeni şi americani spun că, dacă totul continuă aşa am putea ajunge la Al Treilea Război Mondial, este un pericol realist în acest moment”, a avertizat prim-ministrul Viktor Orban.

Kremlinul exclude încetarea războiului în Ucraina

„Cât priveşte Ucraina, nimic nu s-a schimbat: operațiunea militară specială continuă, întrucât aceasta este singura cale la ora actuală de a atinge obiectivele stabilite de către ţara noastră”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În plus, Moscova a cerut să nu se compare planul de pace al Chinei pentru o soluţionare a conflictului din Ucraina cu propunerea de încetare imediată a focului şi iniţierea unor negocieri urgente făcută de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

„Nu este prea convenabil să comparăm ideile preşedintelui Xi (n.r. – Jinping) cu ceea ce a spus preşedintele (n.r. – Aleksandr Lukaşenko”, a transmis omul lui Putin.

„Operaţiunea militară specială” a Rusiei continuă

Reprezentantul Kremlinului a explicat că cerința liderului belarus va fi discutată pe larg în timpul întâlnirii acestuia cu Vladimir Putin, programată pentru 6 aprilie.

Cât despre perspectivele de pace pe termen scurt, Peskov a subliniat că, pentru moment, „nu se schimbă nimic şi că operaţiunea militară specială” a Rusiei continuă.

Belarus a propus un armistițiu

Anterior, preşedintele Belarusului a solicitat încetarea imediată a focului în Ucraina şi începerea negocierilor de pace fără condiţii prealabile, „înainte de a se ajunge la o escaladare”.

„Îndrăznesc să propun (…) o încetare a ostilităţilor, o încetare a focului fără dreptul de mişcare a trupelor şi transferul de echipamente şi arme”, a indicat el, adăugând că „trebuie să ne oprim acum, înainte de a se ajunge la o escaladare”.

Prietenul lui Putin a avertizat că perspectivele de pace se estompează pe măsură ce Ucraina continuă să primească cantităţi importante de arme occidentale, iar Federația Rusă impulsionează dezvoltarea industriei sale de armament.

„Ucrainenii cred că pot câştiga, dar asta este un nonsens. Este imposibil să câştigi împotriva unei puteri nucleare”, a semnalat Lukaşenko.

Pe de altă parte, planul de pace al Chinei pledează pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, încetarea ostilităţilor şi reluarea negocierilor de pace, dar și pentru luarea în considerare a preocupărilor de securitate ale Rusiei în faţa avansării NATO.